GRANIITTI

Koska graniitti on rakenteeltaan erittäin tiheä ja vähähuokoinen, sinun ei tarvitse pelätä huomattavaa nesteiden tai rasvan imeytymistä siitä valmistettuun keittiötasoon. Materiaalin pinta kestää useimpia kotona mahdollisia vahingoittumisia kuten tahraantumista tai naarmuttumista ja sitä on helppo pitää puhtaana. Graniittia on erittäin helppo huoltaa. Pyyhi vain likainen taso puhtaalla kostealla kankaalla. Itsepintaisemman tahran voit puhdistaa pesuaineella, jonka pH on neutraali (kuten astianpesuainetta tai tavallista saippuavettä). Huuhdo pesuaine pesun jälkeen huolellisesti puhtaalla vedellä.

Vaikka graniitti kestää useimpia kotitalouskemikaaleja, on kuitenkin muutamia aineita, joita käytettäessä on oltava erittäin varovainen välttääkseen tason vaurioitumisen. Niistä vaarallisimmat ovat vetyfluoridihappo ja lipeä tai klooripitoiset liuottimet (esimerkiksi kloroformi), lisäksi pitäisi välttää kivipinnan kosketusta rikkihapon, etyylihapon, asetonin ja vahvojen liuottimien kanssa. Älä yritä puhdistaa luonnonkiveä tuotteilla, jotka on tarkoitettu kalsiumin tai kattilakiven poistoon, koska ne saattavat murentaa kiven pintaa. Pinnan vaurioaste riippuu siitä, missä määrin kivi on ollut kosketuksessa kemialliseen valmisteeseen. Varo myös punaviiniä, mustaa teetä ja muita runsaasti tanniineja eli parkkihappoja sisältäviä nesteitä, erittäin vaaleasta luonnonkivestä valmistetun työtason tapauksessa. Vedenkestävyyden ja likaantumattomuuden parantamiseksi voit käsitellä pintaa vettä ja öljyä hylkäävillä aineilla yhden tai kahden vuoden väliajoin riippuen kivilajista ja käytön intensiivisyydestä (vaaleaa kiveä noin kerran vuodessa, tummaa kiveä joka toinen vuosi). Säännöllinen huolto ja oikeat puhdistusaineet takaavat työtasosi kauniin ulkonäön vuosiksi.

SUOSITUKSIA
• Käytä aina leikkuulautaa, näin säästät työtasoa ja veitsen terää.
• Käytä tasolla pannunalusta tai aseta kuuman kattilan tai pannun pohjan alle esim. lusikan varsi, jotta kuumuus jakautuisi kivellä tasaisemmin. Kuuman kattilan tai pannun asettaminen suoraan kylmälle kivelle voi aiheuttaa luonnonkiven rakoilua.
• Kuivaa tasolta vedenpisarat välttääksesi mahdollisia kalkkitahroja. Jos tiskialtaan ympärille saostuu kuitenkin kattilakiveä, älä poista sitä tavallisella kalkinpoistoaineella, vaan käytä luonnonkivipintojen puhdistusainetta.
• Puhdista taso heti, kun siihen on sattunut hankausainetta.
• Puhdista taso viimeistään vuorokauden kuluttua, jos kivelle on sattunut punaviiniä, mustaa teetä tai muita tanniinipitoisia nesteitä.
• Älä vasaroi kivitasolla, sillä kiveen voi syntyä rakoja tai kolhuja.
• Graniittipinta on ihanteellinen alusta taikinan kaulimiseen, koska kivi on kylmä materiaali, johon taikina ei takerru. Taikinan rasvat eivät vahingoita tasoa, pikemmin suojaavat sitä.

MARMORI

Marmorinen lattia. Kivilattia tarvitsee säännöllistä huoltoa. Lakaise lattiaa riittävän usein, jotta hiekka, pöly ja lika eivät kuluttaisi sen pintaa. Poista tahrat heti syntymisensä jälkeen, jotta epäpuhtaudet eivät ehtisi imeytyä kiveen. Vältä lattian puhdistuksessa liian runsasta ja liian vahvan pesuaineen käyttöä, sillä ne voivat himmentää kiven kiiltoa ja aiheuttaa värimuutoksia. Pesuaineen käytön jälkeen huuhdo lattiapinnat vedellä huolellisesti puhtaiksi.

Marmoriset seinälaatat. Hoida seinäpintoja kuten muitakin kiillotettuja pintoja eli pyyhi niitä säännöllisesti neutraalin tai emäksisen pesuaineen miedolla liuoksella. Poista tahrat heti syntymisensä jälkeen, jotta epäpuhtaudet eivät ehtisi imeytyä kiveen.

Marmoriset tasot. Pyyhi ikkunalautoja ja muita tasoja säännöllisesti pehmeällä kostealla kankaalla. Voit käyttää päivittäiseen puhdistukseen laimennettua pesuaineliuosta. Käyttämällä alusia kuumien esineiden ja juomalasien alla voit ennaltaehkäistä tahrojen ja pintavaurioiden syntyä. Jos käsittelet kivipintaa säännöllisesti, joka 1–3 vuosi, luonnonkivipintojen puhdistusaineella, pintaa säilyttää kauneutensa vuosikymmeniä. Elintarvikkeista kiven pintaan syövyttävät tahroja lähinnä kahvi, kolajuomat, punaviini ja etikka. Tahrat voivat syöpyä pintaan, jos niitä ei poisteta tuoreina. Vältä luonnonkivisen pinnan naarmuttamista. Peitä kivipinnat huolellisesti saneerauksen ajaksi.

Marmoriset tulisijat. Anna pinnan jäähtyä ennen kuin aloitat puhdistuksen. Puhdistusaine voi kuumuuden vaikutuksesta laukaista kemiallisen reaktion. Tavallisen astianpesuaineen lisäksi kannattaa kokeilla myös astianpesukoneessa käytettävää nestemäistä pesuainetta.

SUOSITUKSIA
• Pyyhi marmoripinnalta heti kaikki tahrat. Varo erityisesti tanniinipitoisia nesteitä kuten punaviini.
• Kuivaa tasolta vedenpisarat välttääksesi mahdollisia kalkkitahroja. Jos pesualtaan ympärille saostuu kuitenkin kattilakiveä, älä poista sitä tavallisella kalkinpoistoaineella, vaan käytä luonnonkivipintojen puhdistusainetta.
• Puhdista taso heti, kun siihen on sattunut hankausainetta.

KVARTSI

Vaikka kvartsin absorptiokyky on alhainen, suositamme poistaa kaikki epäpuhtaudet mahdollisimman pian. Pitkäaikainen kosketus nesteisiin (etenkin hankausainetta sisältäviin) on haitallista mille tahansa materiaalille. Puhdista kvartsipintoja laimennetulla yleispuhdistusaineella kuten saippuavedellä. Vaikeasti poistettavan lian irrottamiseen käytä klooritonta puhdistusainetta. Anna puhdistusaineen vaikuttaa 30–60 sekuntia, sitten kuivaa pinta kostealla pehmeällä kankaalla. Toista käsittely tarvittaessa.

Mikäli pinnalla on kuivunutta likaa, yritä ensin poistaa se varovaisesti kaapimella, sen jälkeen irrota lika kloorittomalla puhdistusaineella tai saippuavedellä. Väkevä liotusaine kuten liuote tai akkuneste voi vahingoittaa työtason iäksi. Älä pidä pinnalla valmisteita, jotka sisältävät valkaisuainetta. Mikäli pinnalle sattuu ainetta, joka saattaa vahingoittaa pintaa, pyyhi se heti pois ja huuhdo pintaa runsaalla puhtaalla vedellä. Pese kuumalla saippuavedellä neutraloidaksesi aineen. Ongelmatapauksissa ota yhteys tason valmistajaan. Veden- ja tahrankestävyyden parantamiseksi voit käsitellä pintaa vettä ja öljyä hylkäävillä aineilla 1–2 vuoden väliajoin riippuen kivilajista ja käytön intensiivisyydestä (vaaleat kivet joka vuosi, tummat kivet joka toinen vuosi). Säännöllinen huolto ja oikeat puhdistusaineet takaavat työtasosi kauniin ulkonäön vuosikymmeniksi.

SUOSITUKSIA
• Käytä aina leikkuulautaa, näin säästät työtasoa.
• Käytä tasolla kuuman astian alustaa tai aseta kuuman pannun tai kattilan alle vaikkapa lusikan varsi, jotta kuumuus jakautuisi tasaisemmin.
• Kuivaa tasolta vesipisarat, jotta kivelle ei muodostuisi kalkkitahroja. Jos tiskialtaan ympärille muodostuu kuitenkin kattilakiveä, irrota se kivipintojen puhdistusaineella, ei tavallisella kattilakiven poistoaineella.
• Puhdista taso heti kun sinne sattuu hankausainetta.
• Puhdista taso viimeistään vuorokauden kuluttua, jos sinne sattuu punaviiniä, mustaa teetä tai muuta tanniinipitoista nestettä.
• Älä vasaroi tasolla: kiveen voi syntyä rakoja tai kolhuja.